Anne Sütü Buzdolabında Ne Kadar Saklanır?
19 Temmuz 2024

Anne Sütü Buzdolabında Ne Kadar Saklanır?

Anne sütü, oldukça değerli bir besin olduğundan, boşa gitmemesi için ya da farklı sebeplerden saklanması gerekebilir. Özellikle çalışan anneler, daha önceden sağdıkları sütü saklamak isterler. Böylece kendileri olmadan da bebekleri anne sütüyle beslenebilir. Anne sütü buzdolabında güvenle saklanabilir. Bunun nedeni, içeriğindeki canlı hücreler yani antikorlar, sütün içinde bakterilerin üremesine engel olur.

Anne Sütünü Saklama Yöntemleri

Anne sütü sağdıktan sonra, kalın ve sert kapağı olan, hava almayacak cam kaplar içinde saklanmalıdır. Bu şekilde süt yağıyla antikor kaybı en aza indirilebilir. Camın dışında sert plastik kaplar da kullanılabilir. Ancak süt saklama poşetleri tercih edilmemelidir. Çünkü anne sütünün besleyiciliğinde azalmaya neden olabilirler. Antikorlar ve süt yağı poşetlerin yüzeyine yapışabilir. Bu nedenle anne sütünü saklamak için bu poşetler kullanılmamalıdır.

Anne Sütü Buzdolabında Ne Kadar Süre Saklanabilir?

Bebekler anne sütüyle beslendiğinde daha az miktarlarda süt içerler. Bu yüzden öncelikle sütler saklanırken, az miktarlarda saklanmalıdır. Kapların içinde 50-60 ml süt olduğunda, miktarı yeterli gelir. Bu sayede miktarı az olduğundan, süt daha kolay çözülür. Anne sütü bu şekilde çözüldükten sonra, bebek tarafından tüketilmediğinde en fazla bir sonraki beslenmede daha kullanılabilir. Bundan sonraki kullanıma uygun olmaz.

Buzdolabında Anne Sütü Saklama Süresi

Anne sütünün buzdolabında bebeğin ihtiyaçlarına uygun miktarlarda saklanması gerekir. Sütün bebeğin ihtiyacı kadar miktarda sağlıklı bir şekilde içilmesi için, çok uzun sürelerde buzdolabında durmaması önerilir. En fazla 1-2 hafta içinde buzdolabında saklanan anne sütü kullanılmalıdır. Sütü derin dondurucuda dondurmak içindeki bağışıklık sağlayan özelliğin bir bölümünü yok ettiğinden, en doğrusu sağılmış sütün buzdolabında saklanmasıdır. Buzdolabında anne sütü kapalı olarak 0-4 derecede, 8 gün süreyle tazeliğini koruyacaktır. Bu, bebeklerin beslenmesini sağlar ve bağışıklık kazanmalarına yardımcı olur. Eğer derin dondurucuda anne sütü saklanmışsa, bu çözdürüldükten sonra 24 saat içinde buzdolabında tutularak kullanılmalıdır. Çözülmesi sırasında bile anne sütünün buzdolabında bekletilmesi önerilir.

Ekstra Bilgiler

Anne sütünü saklarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  • Sağılmış sütü saklamadan önce ellerinizi iyice yıkayın.
  • Sütü sakladığınız kapların temiz ve steril olduğundan emin olun.
  • Anne sütünü sakladığınız kabın üzerine tarih ve saat yazmayı unutmayın.
  • Sütü dondurucuda saklayacaksanız, dondurucuya konulmadan önce buzdolabında soğutun.
  • Sütü çözdürmek için buzdolabında yavaşça çözülmesini bekleyin; sıcak suya koyarak veya mikrodalga kullanarak hızlı çözülmesini sağlamayın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İsrâc

19 Temmuz 2024 Cuma

Anne sütünü saklarken sütün besleyiciliğini kaybetmeden nasıl saklayabilirim? Ayrıca saklama süresi konusunda buzdolabı mı yoksa derin dondurucu mu daha uygun olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İsraîc,

Anne sütünü saklarken besleyiciliğini korumak için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. İlk olarak, sütü sağmadan önce ellerinizi iyice yıkayın ve temiz bir saklama kabı kullanın. Sütü saklarken hava geçirmeyen, BPA içermeyen plastik veya cam kapları tercih edin.

Saklama süresi ve saklama koşulları konusunda ise; taze sağılmış anne sütü, buzdolabında (4°C veya altı) 3 ila 5 gün arasında saklanabilir. Eğer sütü daha uzun süre saklamak isterseniz, derin dondurucuda (-18°C veya altı) 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Ancak, derin dondurucuda saklanan sütü kullanmadan önce yavaşça buzdolabında çözülmesini sağlamak ve ardından ılık su dolu bir kap içinde ısıtmak en iyisidir. Mikrodalga kullanmaktan kaçının çünkü bu işlem sütün besleyici değerlerini azaltabilir.

Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Sevgiler!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Anne Sütüne En Yakın Mama

Anne Sütüne En Yakın Mama

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Anne Sütü Neden Gelmez?

Anne Sütü Neden Gelmez?

Yeni Doğum Yapan Anne Sütü Gelmiyorsa

Yeni Doğum Yapan Anne Sütü Gelmiyorsa

Anne Sütünü Artıran Meyveler

Anne Sütünü Artıran Meyveler

Anne Sütü Yapan Yiyecekler

Anne Sütü Yapan Yiyecekler

Anne Sütü Nasıl Çoğalır?

Anne Sütü Nasıl Çoğalır?